The Sopranosin masentava parhaus

elokuu 31, 2010

Sateisella ja kylmällä kesämökillä oli aikaa katsoa jälleen kerran DVD:ltä The Sopranosia (1999-2007). Parempi puoliskoni on ensimmäisellä kierroksellaan New Jerseyn mafian kiemuroissa, joten minäkin sain hyvän tekosyyn palata Maailman Parhaan Televisiosarjan pariin.

Koska en omista televisiota, vertailukohteeni ovat harvassa, ja siksi The Sopranos vertautuukin mielessäni ennen kaikkea elokuviin. Sarjan alituinen loistavuus tuntuu häkellyttävältä etenkin, kun sitä vertaa saman aikakauden amerikkalaisiin elokuviin. Hollywoodin tukehtuessa mammuttitautiinsa David Chase ja kumppanit kirjoittivat jakso toisensa jälkeen vuosikymmenen tarkkanäköisintä tarinaa Yhdysvalloista.

Kun ensimmäisen kerran pääsin sarjan loppuun, se jätti tyhjän olon. Ei pelkästään siksi, että Tony Sopranon huikeaan hahmoon oli ehtinyt kiintyä niin voimakkaasti. Tuntui mahdottomalta ja masentavalta ajatella, että joku tekisi vielä paremman sarjan, jossa olisi vielä parempia näyttelijöitä. Nyt uusintakierroksella sama tunne pääsee vaivaamaan jo ennen loppua.

Mitään järkeä tällaisessa ajattelussa ei ole, mutta se silti tuntuu olevan varsin yleinen tapa hahmottaa elokuvakulttuuria. Varsinkin tietyn tyypin cinefiilit jaksavat rummuttaa Oikean Elokuvan kuolemaa aivan kuin toivoisivat sitä. Ja ehkä he toivovatkin.

Kun jokin on kuollut ja kruunattu lajinsa ikuisesti parhaaksi edustajaksi, asiantuntijat voivat päästää itsensä pälkähästä ja kentän seuraamisen sijaan sulkeutua kammioihinsa mehustelemaan menneitä. Se on ennen kaikkea turvallista, koska konsensuksen vallitessa voidaan tyytyä kinastelemaan painotuksista. Mikä olikaan Hitchcockin paras elokuva ja niin edelleen.

Yksi syy tämän blogin kirjoittamiseen on, että se pakottaa minut kyseenalaistamaan keksimiäni totuuksia, tai ainakin löytämään tarkastelun kestäviä perusteita niille. Perusteluita mielipiteeni usein kaipaavatkin, sillä en ole siinä mielessä asiantuntija, että seuraisin kaikkia alan uusimpia tuulia. Tällä tavalla pyrin osittain suojelemaan elokuvan ulottuvuutta syvästi henkilökohtaisena ilmiönä.

Veikkaan, että monilla totuuksiaan julistavilla tietäjillä on samanlaisia motiiveja. Elokuva on kasvanut osaksi omaa persoonaa. Silloin se mikä uhkaa omaa käsitystä elokuvasta, uhkaa myös omaa itseä. Tämä on kuitenkin ilmiö, joka olisi hyvä tunnistaa itsestään. Sen mukaisesti voi harkita, minkälaisena totuuden torvena itseään pitää.

Minäkin aion kunnostautua. The Wiren (2002-2008) kausibokseja pitäisi metsästää, ja Berlin Alexanderplatz (1980) odottaakin jo käden ulottuvilla. Niitä ennen hehkuttelen kuitenkin vielä hetken James Gandolfinin ylivertaisen, ilmiömäisen, kolossaalisen roolisuorituksen äärellä.

Mainokset

4 vastausta to “The Sopranosin masentava parhaus”

 1. erkka said

  Mites Oz ja Six Feet Under? Mielestäni kestävät vertailussa.

  Tämä on jumprahuitin kiva blogi. Toivon ettet kuole ja ainakaan siitä syystä lopeta kirjoittamista.

  • monadifilmi said

   Yritän elää.

   Six Feet Under jäi Sopranosin jalkoihin, ne kun tulivat alkujaan samalla kellonlyömällä televisiosta. Se vähä, mitä olen sittemmin sarjaa vilkuillut, ei ole oikein vakuuttanut. Mutta kai sillekin pitäisi antaa mahdollisuus.

   Oz oli aikanaan aivan parasta, mutta sen hohtoa himmensi loppuaikojen holtiton meno, jossa jokaisen jakson alussa esiteltiin uusi hahmo, joka sitten tapettiin aina saman jakson lopussa.

 2. Kesseli said

  Hyvä blogi sulla.
  The Wire kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun. Vaikka kausissa onkin tasoeroja, niin pitkällä juoksulla sarja on kaiken hehkutuksensa arvoinen. Maikkarihan tämän hautasi käsittämättömästi johonkin alkuyöhön.

 3. Antti said

  Ällös itke. The Wire on Sopranosia parempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: