Miksi elokuvantekijät eivät puhu elokuvista?

lokakuu 8, 2010

Blogissa on ollut hieman hiljaista viime aikoina, kun uuden elokuvani kuvaukset ovat vaatineet veronsa. Erään pitkän ulkokuvauspäivän jälkeisessä koomassa mieleeni nousi taas useasti pohdiskelemani kysymys elokuvantekijöiden vaiteliaisuudesta.

Elokuvakeskustelun kanavat ovat Suomessa sellaiset, että tekijät päästetään puhumaan silloin kun näiltä tulee uusi elokuva. Tällaiset suppeat puffausjutut eivät ole kovinkaan kiinnostavia. En tiedä johtuuko se haastattelijoista vai haastateltavista. Tahtoisin silti uskoa, että suomalaisilla elokuvantekijöillä olisi muutakin sanottavaa kuin että kuvauksissa oli tällaista ja tuollaista ja elokuvan aihe on tärkeä ja ajankohtainen ja varmaan siitä kirjoitetaan kolumni tai pari tai ainakin siihen tämä mainoskampanja tähtää.

Esimerkiksi elokuvaohjaajat jäävät usein varsin kasvottomiksi tapauksiksi, koska nämä ovat äänessä vain markkinointimielessä. Tämän kun yhdistää monien elokuvien ammattimaisen persoonattomaan otteeseen, tuntuu että yhden tekijän voisi vaihtaa toiseen eikä kukaan huomaisi mitään.

Ymmärrän hyvin, että kaikilla ei ole intressejä pohtia omia tai toisten tekemisiä, mutta näin kokonaisvaltainen vaikeneminen on masentavaa. Toisaalta ne pari provinsiaalista elokuvantekijöiden keskustelutilaisuutta joissa olen ollut, olivat niin lannistunutta märehdintää, että ehkä näin on parempi. Vai onko kyse siitä, että kun suurin osa tekijöistä on saman koulun kasvatteja, piirit ovat niin pienet ettei niiden ulkopuolelle kurottautumista nähdä mielekkääksi?

Tällaisessa tilanteessa on se huono puoli, että kun oikein kukaan ei sano julkisesti mitään, syntyy vaikutelma ettei kukaan ajattelekaan mitään. Se luo täysin tarpeetonta arvottomuuden, voimattomuuden ja innottomuuden mielialaa, joka ei välttämättä ole missään suhteessa todellisuuteen.

Elokuvia nopealiikkeisellä sissitaktiikalla tehdessäni olenkin usein nauttinut siitä, kuinka ilahduttavan ennakkoluulottomia ovat lähes kaikki prosessissa auttavat ihmiset, joilla ei ole mitään kosketusta elokuvamaailmaan. Sitten kun juttelee alan ihmisille, samat jutut ovatkin yhtäkkiä liian kalliita ja mahdottomia. Kuka tällaisen opinkappaleen on laatinut?

Kieltäydyn uskomasta, että elokuvanteon todellisuuden täytyy olla kaiken innon tappavaa puurtamista, joka jättää jälkeensä vain mykkiä ja nimettömiä kulttuuriteollisuuden rivityöläisiä.

Puhutaan. Se auttaa.

Mainokset

3 vastausta to “Miksi elokuvantekijät eivät puhu elokuvista?”

 1. Toivottavasti olet jo selvinnyt koomasta!

  Omat kosketukseni ovat yleensä virallisissa yhteyksissä, kun elokuvantekijöitä olen haastatellut heidän viimeimpään työhönsä liittyen. En ole todennut, että kotimaiset tekijät olisivat yhdestä puusta, tai etteivät he olisi sanavalmiita ja innostuneita niin omasta kuin muidenkin elokuvista – ja hyvin erilaisista lähtökohdista vaikuttaisivat hommaansa tekevän.

  Huomaan nyt ajattelevani etupäässä nuorempia ohjaajiamme. En ole heissä leipääntymistä huomannut. Toisaalta, haastattelen niitä, jotka minusta ovat kiinnostavia. Huonojen elokuvien tekijöitä ei kiinnosta jututtaa, ja miettii, voivatko heidän ajatuksensakaan niin kiinnostavia olla.

  Kyllä se siitä, Monadi! Keep up the good work – toivottavasti muutkin.

 2. Tervehdys!

  Olen viestinnän opiskelijakollegoiden kanssa tehnyt vuoden päivät dokumenttia Findie – Hikeä, Tekoverta ja Kyyneliä. (Löytyy mm. facebookista: http://www.facebook.com/findiedokumentti.) Siihen liittyen löysin blogisikin. Mielestäni tämä kirjoitus on täysin aiheellinen ja me olemmekin nimenomaan tähän asiaan haluttu tuoda muutosta.

  Dokkari tulee valmistumaan kuukauden sisällä ja se on nähtävillä ympäri Suomea kevään mittaan. Helsingissä järjestetään tammikuussa toinen ensi-illoista hieman isommassa mittaluokassa ja toivon mukaan sinne saadaan paikan päälle paljon elokuvan tekijöitä. Suunnitelmia ei ole vielä saatu lyötyä lukkoon, mutta me kerromme kyllä heti, kun hommat varmistuu.

 3. Mikko Laakkonen said

  Olen aivan satavarma siitä, ettei kukaan jaksaisi katsoa kaikkia Arto Paasilinnan kirjoihin perustuvia elokuvia, jos jokaisesta opuksesta tulisi filmimateriaalia. Mikko L.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: