Kiertue on loistoelokuva

tammikuu 21, 2011

Paremmin näyttelijänä tunnettu Mathieu Amalric palkittiin viime vuonna Cannesissa parhaana ohjaajana, mikä herätti monessa kummastusta. Suomeen rantauduttuaan hänen tuore elokuvansa Kiertue on saanut pääosin kolmen tähden arvioita, jotka kuuliaisesti ovat todenneet elokuvan rakenteen hataraksi.

Unohdetaan siis hetkeksi se, miten elokuvat yleensä on rakennettu, ja katsotaan Kiertuetta sellaisena kuin se on. Siis aivan ihastuttavana ja elämää pursuavana repäisynä, jonka kerronta heijastelee täydellisesti kohteensa luonnetta.

Sirpalemainen kiertuekuvaus tavoittaa kepeillä otteillaan loistavasti kuvaamiensa burleskiesiintyjien vapautuneisuuden ja ilon. Hitusen ylipitkä elokuva sakkaa vain hetkisen loppupuoliskollaan, kun se jää seuraamaan Ranskan maaseudulle eksynyttä parivaljakkoa.

Joissain arvioissa elokuvan naiset on ehditty tuomita geneerisen kikattavaksi kanalaumaksi, vaikka kyseessä on luontevinta naiskuvausta miesmuistiin. Milloin viimeksi naisjoukon hauskanpitoa on elokuvissa kuvattu ilman, että se olisi joko kuluttamista, kilpailua tai miesten saalistamista?

Rakenteen lisäksi noin jokainen kriitikko on nostanut esiin Cassavetesin, ja kyllähän tässä aika vahvasti Kiinalaisen kiristäjän murhan (1976) kuvastossa liikutaan. Sävyltään elokuva on silti ehkä lähempänä Minnie & Moskowitzia (1971), ja hyvä niin. Rakastettavaa renttumanageria loistavasti esittävästä Amalricista ei ehkä kuitenkaan olisi ollut haastajaksi Ben Gazzaran Cosmo Vittellille, yhdelle amerikkalaisen elokuvan suurista yksinäisistä hahmoista.

Lopuksi täytyy vielä kehua elokuvan raikasta ilmettä, jonka kihelmöivät värit ovat käsittääkseni syntyneet tietokoneen sijasta laboratoriossa.

Kiertue on yksi viime vuoden parhaista elokuvista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: