Blue Valentine uskaltaa luottaa katsojaan

elokuu 16, 2011

Meillä suoraan DVD-levitykseen tullut Blue Valentine on parasta amerikkalaista nykyelokuvaa. Siinä missä sikäläisessä valtavirtaelokuvassa mielikuvitus on tällä hetkellä visusti pannassa, Blue Valentine herää henkiin vasta katsojan mielikuvituksen ja elämänkokemusten täyttämänä.

Elokuva tallentaa nuorenparin alkutaivalta ja suhteen mahdollisesti viimeisiä henkäyksiä. Väliin jäävät vaiheet pidetään pimennossa, mutta ne voi helposti lukea Ryan Goslingin ja Michelle Williamsin esittämän pariskunnan asenteista. Rakenne jättää kuitenkin olennaisimman kysymyksen katsojan arvioitavaksi: olisiko kaikki voinut mennä toisin?

Elokuvan ulkoasussa on silmiinpistävää se, että se on kuvattu pääasiassa teleobjektiiveilla. Ratkaisu tekee kuvista sulkeutuneita ja vain yhteen asiaan kerrallaan tarkentuvia, mikä heijastaa päähenkilöiden maailman hermeettisyyttä. Vastarakastuneet näkevät vain toisensa, eivätkä muuta tahdokaan, mutta lopussa sama näkökulman kapeus on muuttunut vankilaksi. Jos näyttelijöiden improvisoimat vuorosanat menevätkin välillä jankkaukseksi, on se oivallisesti valjastettu ilmentämään suhteen umpikujaa.

Vaikka loogisesti esimerkiksi rakastumista edeltäviä alkupään kuvia olisi voinut avata enemmän, vapaammin hengittävät kuvat olisivat nakertaneet elokuvan psykologista efektiä. Kyse on tiukasti kahdesta ihmisestä ja heidän pienestä elinpiiristään. Kiivas hahmoille omistautuminen näkyy hyvällä ja tuoreella tavalla myös tarinankerronnassa. Kahta eri aikajanaa rinnakkain kuljettamalla elokuvan onnistuu nimittäin yhdistää katkera ja suloinen poikkeuksellisen kouriintuntuvalla tavalla, joka jättää hahmot elämään katsojan pään sisään vielä Grizzly Bearin kaihoisasti räiskyvän loppumusiikin vaiettuakin.

Mainokset

Yksi vastaus to “Blue Valentine uskaltaa luottaa katsojaan”

  1. bubble said

    Tämä on kuulunut katsomislistalle jo pitkään ennen julkaisua. Pitäisi siis ehkä vihdoin saada aikaseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: