Elokuvan totuutta etsimässä

elokuu 26, 2011

Toisinaan on jännittävää tutustua itselle täysin vieraisiin tapoihin katsoa elokuvia.

Englanninkielisiä sivustoja tonkimalla törmäisi epäilemättä lukuisiin tapauksiin, joissa taideteoksia arvioidaan esimerkiksi vasten erilaisia ideologisia konteksteja. Ikä ja terveys eivät kuolevaisella moisten sivustojen perkaamiseen riitä, mutta kiinnostukseni heräsi, kun moista vivahdetta löytyi suomalaiselta sivustolta.

Nimimerkillä S. Holmes elokuvia arvioiva kirjoittaja painottaa arvioissaan erityisesti elokuvien ”rehellisyyttä”, mikä jää käsitteenä hieman hämäräksi. Jollain tapaa Holmesin jäljille pääsee, kun ymmärtää, että eritoten juutalaisten, homojen ja tummapintaisten ihmisten esittämistavat ilmentävät tekijöiden epärehellisyyttä.

Rasismikysymykset sikseen, Holmesin usein epäkorrektit tekstit kiinnostavat minua etupäässä niiden edustaman eksoottisen elokuvasuhteen vuoksi. Siinä missä Holmes ilmeisesti näkee universaaleja totuuksia, joiden toistamisen uskollisuus määrittää elokuvan pätevyyden, minä koen tärkeäksi tekijän uskollisuuden omille ”totuuksilleen”.

Koska katsoja ei kuitenkaan voi erottaa elokuvantekijän totuutta omasta subjektiivisesta katsomiskokemuksestaan, kysymys palautuu katsomistapojen ja -motiivien erilaisuuteen. Itse menen elokuviin muodot mielessä, ja on todennäköisempää että koen moraalista närkästystä ennemmin elokuvan muodon kuin sen sisällön tähden. Kun jokin koskettaa rehellisyydellään ja totuudellisuudellaan, siitä on yleensä kiittäminen ihon alle purrutta esitystapaa – elokuvan varsinaista totuutta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: