Vincent Gallo ja suomalaismetsän huumaava arkisuus

lokakuu 21, 2011

Puolan metsät näyttävät paljon kotoisammilta kuin vastaavat pusikot suomalaisissa elokuvissa.

Tällaisia tuntemuksia herättää Jerzy Skolimowskin elokuva Essential Killing (2010), jossa Vincent Gallon esittämä afgaanikarkulainen könyää talvisessa puolalaismaisemassa siinä määrin vaikuttavasti, että vastaavaa toimintaa tahtoisi nähdä suomalaisissakin metsissä.

Täkäläiset metsät eivät ole lajissaan kaikkein kuvauksellisimpia, joten on tavallaan ihan ymmärrettävää, että niitä pyritään elokuvissa usein mystifioimaan kuunvalon, sumun ja vastaavien kikkojen avulla. Tai sitten tehdään postikorttikuvaa, jossa oksilla on metri lunta ja aamuaurinko kimmeltää hangen pinnalla.

Kun Gallon hahmo kuitenkin taistelee henkensä edestä nuorten havupuiden vaatimattomassa katveessa ja aivan arkisessa valossa, katsojana voi vain häkeltyä siitä, millaisen näyttämön tuttu ympäristö muodostaa karskille selviytymisdraamalle.

Onhan näitä toki ennenkin nähty. Esimerkiksi Mikko Niskasen rehkimiset Kahdeksan surmanluodin (1971) talvisessa korvessa ovat elokuvan mieleenpainuvimpia kohtauksia. Siinäkin on kyse kokovartalotulkinnan tekevän miehen selviytymistaistelusta, jonka miljöö tekee tavattoman kouriintuntuvaksi. Kun katsoja tietää, miltä tuollainen metsä tuoksuu ja tuntuu, on homman hikisyydestä helppo päästä jyvälle.

Essential Killingiin tuo lisäksi hienon kierteen se, että pakokauhuinen afgaanitaistelija on puolalaismetsissä kuin vieraalla planeetalla. Vuorosanoitta työstään selviytyvän Vincent Gallon roisi fyysisyys sopii tähän asetelmaan täydellisesti. Siinä missä amerikkalaiset koluavat täkäläisestä näkökulmasta lähinnä Marsia muistuttavaa Afganistania kehittyneen teknologian ja hämärien motiivien turvin, Gallon nimetön hahmo toimii täysin päinvastaisista lähtökohdista. Tylsän sekametsän muodostamat haasteet toimivatkin tehokkaana peilikuvana länsimaiden sotaretkestä.

Voi metsät toki muutenkin nähdä kuin hien ja veren alttareina. Skolimowskin puiden tenho ei tyhjenny niihin kärsimyksiin, joita Gallo joutuu kohtaamaan oksien paukahdellessa päin pärstää. Elokuvan metsät sykähdyttävät, koska ne ovat tuttuja ja suomalaisten elokuvantekijöiden katseilta liian pitkään piilossa pysyneitä.

Mainokset

Yksi vastaus to “Vincent Gallo ja suomalaismetsän huumaava arkisuus”

  1. Jarno H said

    Seuraava tarkennus: filmin ulkokuvat kuvattiin Israelissa, Puolassa ja Norjassa. Puolan osuudet kuvattiin Kampinoskin kansallispuistossa, joka sijaitsee noin 30 minuutin ajomatkan päässä Varsovasta. Eksoottisempaa puolalaismetsää piti siis hakea Norjasta asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: