2D-Tintti on se kolmiulotteisempi vaihtoehto

marraskuu 9, 2011

Tintti kannattaa ehdottomasti katsoa 2D-versiona.

Näyttelijöitä ja kameraa tilassa luontevasti liikuttelevan Spielbergin kuvakieli on aina ollut kolmiulotteista. Siihen päälle kun lätkäistään kehnoa 3D-tekniikkaa, syvyysvaikutelma vain latistuu. Kolmiulotteiseksi naamioituva kusetusversio lähinnä alleviivaa Spielbergin todellisia vahvuuksia elokuvakertojana.

Tintissä erityisen upeaa on se, miten riemukkaasti Spielberg käyttää todellisen maailman rajoitteista vapautunutta kameraa. Mutta niin taidokkaasti kuin kamera liikkuukin virtuaalisessa tilassa, se rajaa tapahtumia samojen periaatteiden mukaisesti kuin ohjaajan aiemmissa elokuvissa.

Spielberg käyttää sellaisia keinoja, joilla on perinteisesti luotu syvyysvaikutelmaa kaksiulotteisiin kuviin. Kun Tintti esimerkiksi lähettää hätäsanomaa lennättimellä, kamera on pöydän pinnassa niin, että kuvan etualan täyttää suurena hahmon käsi, keskellä ovat tämän kasvot ja taustalla muistaakseni huoneen ovi, josta paukkaa sisään Tintin vastustaja.

Kaksiulotteisena kuva toimii hienosti, mutta 3D-versiossa sanomaa naputtava jättiläiskäsi on yksinomaan häiritsevä. 3D on simuloivinaan ihmisten tapaa nähdä asiat kolmiulotteisesti, mutta todellisessa elämässä aivan katsojan naaman edessä heiluva käsi tekisi kaukaisempien tapahtumien seuraamisen huomattavan vaikeaksi.

En tällä tarkoita sanoa, että Spielberg käyttäisi 3D:tä huonosti, ainakaan 3D-elokuvien kapealla skaalalla. Tintti on tässä sakissa vähemmän rasittavasta päästä, mutta syvyyssuunnassa nerokkaasti pelaavan ohjaajan kuvakieli menee kolmedeenä harakoille.

Tintistä yleisemmällä tasolla kirjoitan täällä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: