Cruise jäätyy

joulukuu 8, 2011

Tom Cruisen rooli Kubrickin Eyes Wide Shutissa (1999) herättää muistumia ohjaajan aiemmista elokuvista.

2001: Avaruusseikkailun (1968) lopussa astronautti Dave Bowman tunkeutuu häijyksi muuttuneen supertietokone HAL 9000:n ytimeen. Armoa anovan laitteen ääni hidastuu rauhoittavan neutraalista sumeaksi mörinäksi sitä mukaa, kun ihminen poistaa sen muistiyksiköitä. Kun Stanley Kubrick muutama vuosikymmen myöhemmin teki viimeistä elokuvaansa, hän venytti kohtauksen elokuvan mittaan.

Eyes Wide Shutissa Tom Cruise on ideaaliroolissaan. Supertähden mekaaninen rentous tekee monista tämän roolitöistä hieman kummallisia, mutta Kubrickin joutsenlauluun se istuu täydellisesti.

Cruise on supertietokone, hieman liian virheetön ja pingoitettu ollakseen inhimillinen. Hänen hahmonsa Bill Harford, samaa maata, kokee elokuvassa seksuaalisten hämmennysten sarjan, joka vastaa muistiyksikköjään menettävän HAL 9000:n vastoinkäymisiä. Cruisen tavaramerkkivirnistelyt valuvat tyhjiin hahmon jäätyessä kohti tuskaisaa kestoummetusta muistuttavaa tilaa.

Luulisi, ettei naiivin robottihahmon edesottamuksista olisi katsojalle samaistumispinnaksi. Kun elokuvan nyt pääsi näkemään arkistonäytöksessä filmiltä yli kymmenen vuoden tauon jälkeen, oli kuitenkin yhä selvempää, kuinka se tuntuu kohoavan suoraan alitajunnasta tällaiset triviaalit kysymykset ohittaen. Hieman hupaisa päähahmo tekee sen vain helpommaksi ottaa vastaan.

Nyt katsottuna Eyes Wide Shut tuntuu miltei häiritsevällä tavalla lopulliselta elokuvalta. Se on elokuvan vuosisadan viimeinen todella suuri mestariteos, ohjaajansa testamentti. Se on myös paras mahdollinen todiste filmille kuvaamisen ja siltä esittämisen voimasta. Vaikka elokuvaa on tullut katsottua DVD:ltä yhä uudelleen, sen upeiden värien ja tekstuurien näkeminen täydessä voimassaan oli henkeäsalpaava kokemus.

Tässä ei ole kyse mistään postimerkkeilystä, sillä Eyes Wide Shutin samea olemus muodostaa olennaisen osan sen unilogiikasta. Koko elokuva on yhtä kivuliasta hidastumista kohti heräämisen pistettä – todellisuutta, ja ymmärrystä siitä, ettei toista tällaista elokuvaa välttämättä enää ikinä tehdä.

Aiempi kirjoitukseni elokuvasta täällä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: