Ensi-ilta, eli Katkerat jäähyväiset

Tou 2, 2012

Joulukuussa kuvaamani lyhytelokuva Zomba Intenso sai ensi-iltansa muutama päivä sitten. Seuraavana päivänä vannoin, etten tee enää ikinä yhtään elokuvaa, ja huomenna jatkan taas seuraavan kuvauksia.

Ymmärtääkseni yleisö piti näkemästään, mutta se tuntui oikeastaan aika yhdentekevältä. On nurinkurista, että vaikka katsojan pitää mielessään koko tekoprosessin ajan, hänet sivuuttaa lähes tyystin ensi-illassa.

Oman elokuvan katsominen yleisön kanssa valkokankaalta on yksinkertaisesti niin intensiivistä, ettei kokemuksesta tajua juuri mitään. Testinäytökset ovat oma lukunsa, koska ne ovat työkaluja.

Zomba Intenson ensi-illassa vain tuijotin eteeni kauheassa paineessa. Irti päästämisen tuskaltani en kyennyt tekemään muuta kuin enintään ilahtuneita huomioita elokuvan teknisestä laadusta. Elokuvan tekijälleen tuottama ilo tai suru ei välttämättä ole missään suhteessa lopputulokseen, mikä käy selväksi viimeistään ensi-illassa.

Elokuvateatterin pimeydessä sielua repii se, ettei yleisön reaktio ole koskaan se tekijän kuvittelema optimireaktio. Tämä on kivuliaisuudessaankin hyvä ja jollain tapaa armelias fakta. Sillä kuinka paljon painaa vaakakupissa muutama ensi-illassa kärvistelty hetki, kun sitä on kuitenkin edeltänyt kuukausien tai vuosien mittainen romanssi saman elokuvan kanssa?

22-minuuttinen Zomba Intenso kuvattiin parissa puolihumalaisessa päivässä ilman käsikirjoitusta, joten en edes uskalla kuvitella millaiseen tyhjyyteen pidemmät projektit pudottavat päättyessään. Sitä odotellessa taidan kuvata elokuvan tai pari ja vaalia niiden riemuja niin kauan kuin pystyn.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: