Studiosukellus, osa 3: Avantin huoleton lumo

Tou 8, 2012

Tässä sarjassa yritän selvittää suhdettani Fordiin (mätää), Hawksiin (peruskauraa) ja Wilderiin (jumalaista).

Elokuvien katselu on jäänyt pahasti omien taiteilujen jalkoihin, mutta Billy Wilderin ohjauksesta Avanti! (1972) on pakko tehdä eräs huomio. Se on nimittäin nautittavan epätäydellinen teos.

Elokuvassa Jack Lemmonin isä, huomattava teollisuuspatruuna, on kuollut tapaturmaisesti lomalla Italiassa. Kun Lemmon lähtee hakemaan tämän ruumista kotiin, hänelle selviää, että isällä oli ollut vuosien pituinen salasuhde samassa onnettomuudessa kuolleeseen brittinaiseen. Salarakkaan tytär on puolestaan hakemassa äitiään pois, mistä seuraa tietenkin romanssi Lemmonin kanssa.

Avanti on järjellä ajateltuna ainakin puoli tuntia liian pitkä ja muutenkin hitusen lepsu, mutta kerronnan jarrutteleva ote istuu hienosti melankoliseen perusasetelmaan. Jopa väistämättömän romanssin annetaan kehittyä omalla painollaan ja huipentua miellyttävän hillitysti. Kiireettömyyden tuntu vie mukanaan.

Isohko osa Avantin viehätyksestä lienee vahingossa syntynyttä, ja se on muutenkin kaukana Wilderin suurimmista nappiosumista. On kuitenkin kiehtovaa, millaista elokuvaa tolkuttoman taitava Wilder kumppaneineen tekee silloin, kun ei ole kaikkein terävimmillään. Tämän takia Avanti on minua paljon enemmän kiehtova tapaus kuin vaikka kaikin puolin tasapainoinen Piukat paikat (1959).

Avantin kaltainen romanttinen komedia kysyy tekijöiltään paljon, sillä viihde-elokuvan kontekstissa kiirettömyys väsähtää helposti tylsyydeksi. Wilderin elokuvaa virheet vain komistavat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: