Upea dokumentti Roy Anderssonista näyttää elokuvantekoa kauneimmillaan

lokakuu 6, 2012

Kun Roy Andersson työsti edellistä elokuvaansa Sinä elävä (2007), päättivät kuvausryhmään kuuluneet Johan Carlsson ja Pehr Arte tehdä dokumentin tämän poikkeuksellisesta työtavasta. Hyvä niin, sillä koko prosessin rahoituksen etsimisestä ensi-iltaan näyttävä Det är en dag imorgon också (Päivä se on huomennakin, 2011) on parhaita elokuvanteon luonteeseen pureutuvia dokumentteja.

Sinä elävä on tehty samaan tapaan kuin Anderssonin edellinen, Toisen kerroksen lauluja (2000). Elokuva koostuu pitkistä yhden otoksen kohtauksista, jotka on taltioitu muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Anderssonin omassa, melko pienessä studiossa. Työtilan koko kannattaa mainita siksi, että kaikki tämän kirjoituksen yhteydessä olevat kuvat on todellakin tehty sisätiloissa.

Varsinaista käsikirjoitusta Andersson ei kirjoita, vaan kasaa elokuvansa melko itsenäisistä kohtauksista, joita kehitellään pitkällisesti kameran edessä. Toisen kerroksen lauluissa tämä metodi toimi kokonaisuuden kannalta paremmin kuin Sinä elävässä, minkä tekijätkin huomasivat leikkausvaiheessa.

Ehkä juuri Anderssonin erikoisen työtavan vuoksi Det är en dag imorgon också on niin tarkka kuvaus elokuvan tekemisestä ylipäätään. Asioiden mittasuhteet vääntyvät Anderssonin prosessissa samaan tapaan kuin maailma hänen töissään. Tämä ei niinkään vääristä todellisuutta kuin tekee sen entistä selkeämmäksi. Muutamia esimerkkejä:

Andersson on äärimmäisen omapäinen tekijä, joten rahoituksen kerääminen oli vaikeaa, vaikka alla oli hienosti menestynyt elokuva.

Toisinaan kuvausvaiheessa on vaikea arvioida sisällön toimivuutta, jos kohtaus vaatii monimutkaista teknistä toteutusta. Tekninen onnistuminen hämää helposti.

Asioiden tekeminen käsityönä on toisinaan sulaa hulluutta, mutta silti se maksaa vaivan.

Sinä elävää pakerrettiin todella pitkään, minkä seurauksena työskentelyn sosiaalisuus ystävyyksineen ja kiukunpuuskineen korostuu. Elokuvien tekeminen saattaa olla yksi ihmisten yhdessäolon hienoimpia muotoja.

Koska Det är en dag imorgon också on elokuvantekijöiden itsensä tekemä, se pysyy koko ajan todella lähellä kohdettaan. Se kaunistele asioita ainakaan liiaksi, vaan näyttää myös epämiellyttäviä, joskin hyvin ymmärrettäviä välähdyksiä stressaantuneista ja jännittyneistä taiteilijoista. Lisäksi on tietysti äärettömän mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi Sinä elävän raiteilla liikkuva talo käytännössä toteutettiin. Kun tavattoman vaativa kohtaus saadaan purkkiin, tekijöiden riemuun ja liikutukseen on helppo yhtyä.

Elokuvia ei todellakaan aina tehdä samoilla ehdoilla ja samanlaisessa ilmapiirissä kuin Sinä elävän tapauksessa. Carlssonin ja Arten dokumentti kuitenkin näyttää, mitä asialleen omistautuneiden ihmisten yhteinen ponnistelu voi parhaimmillaan olla.

Surullisena loppukaneettina mainittakoon, että ilmeisesti Andersson kuvaa seuraavan elokuvansa digitaalisesti. Hän on jo tehnyt mainoksia Red-kameralla. Ne ovat huomattavan rumia verrattuna hänen aiempiin töihinsä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: