Viisi valitettavaa faktaa Tappajahaista

lokakuu 14, 2012

Spielbergin Tappajahai (1975) on ilmestynyt mahdottoman hienona blu-ray -versiona, minkä tähden elokuvan perintöä voi hieman surkutella. Tässä viisi harmillista faktaa Leukojen tiimoilta:

1. Elokuva onnistui tehtävässään liian hyvin. Valkohaista tuli niin pelätty otus, ettei niiden jahtaamisessa ja tappamisessa suotta kursailtu.

2. Tappajahaissa on ihan liikaa pitkiä kuvia, joiden aikana tylsistyy. Lisäksi ne ovat melkein aina syvätarkkoja, joten katsoja ei tiedä mihin katseensa suuntaisi.

3. Tappajahaita ja Tähtien sotaa pidetään yhä jatkuvan megaelokuvien aikakauden liikkeellepanijoina. Spielbergin elokuva manipuloi katsojaansa piiruntarkalla rytmityksellä ja yllättävien ainesten yhdistelemisellä. Sen perillisille nyassit ovat jotakin, mitä kumitetaan tietokoneen ruudulla piiloon.

4. 1970-luvun karhea Uusi Hollywood näkyy vielä hienolla tavalla Tappajahaissa. Vaikka Spielberg on vanhemmiten tehnyt ryppyotsaisiakin elokuvia, niissä ei ole sellaista karkeutta, johon Tappajahai lupaavasti viittaa. Ennen Kolmannen asteen yhteyttä (1977) Spielbergin olisi pitänyt tehdä elokuva, jossa joukko likaisia äijiä kiroilee ja nussii Meksikossa.

5. Voisimme puhua myös kauhun mestari Steven Spielbergistä, mutta mies ryhtyi pehmoilemaan koska ei tahtonut enää kiusata yleisöään. Kuten Tappajahai osoittaa, Spielberg on elokuvantekijänä sitä sorttia, joka halutessaan pystyisi niittämään katsomon heikkosydämisimmät pois kuleksimasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: