Elokuvantekoa ystävien kesken, eli Miksi ihmeessä Zomba di Mare tehtiin, osa 3/3

huhtikuu 18, 2013

Zomban takaperoisesta valmistumisprosessista kirjoitin aiemmin täällä.

Kirjoitussarjan edelliset osat täällä ja täällä.

ZDM_1

Zomba di Mare tehtiin kaverien kesken. Jonkinlaista kokemusta näyttelemisestä oli vain parilla esiintyjällä. Se oli hyvä.

Aiemmat elokuvani olen tehnyt näyttelijöiden kanssa, joista on monessa tapauksessa tullut kavereitani. He ovat olleet ammattilaisia, puoliammattilaisia tai harrastajia. Zomba di Mare tehtiin alusta alkaen tutulla kaveriporukalla, kaljoittelun ja paljussa istumisen merkeissä. Hölmöilemään ei silti lähdetty, pelkästään.

On silkkaa potaskaa, että parilla tonnilla syntyvän indie-elokuvan tekoprosessista pitäisi puhua jotenkin sen ammattimaisuutta korostaen ja mittakaavaa suurennellen. Kyllä, Zomban kuvauksiin suhtauduttiin vakavasti, mutta samalla kyse oli myös kaveriporukan ilomielisestä kaljoittelusta kesämökillä. Jos asiat menevät oikein, tämä näkyy lopputuloksessa vain rentona otteena.

Paineisessa kuvaustilanteessa on omat etunsa. Sellainen pusertaa ihmisistä esiin yllättäviä suorituksia. Mieluummin silti kuvaan rennossa ja kiireettömässä ilmapiirissä, kunhan suunta on jotenkin selvillä. Jos tällaista näpertelyä saa vielä harrastaa rakkaiden ystävien kanssa, mikäpä olisi sen parempaa.

ZDM_2

Ei elokuvanteko kummoisia puitteita kysy. Mestariteos saattaa vaatia kameran ja pari ihmistä. Silti elokuvatuotannoista puhuttaessa ajaudutaan aina mittakaavaharhojen maailmaan. Mitä se kertoo, että yksi elokuva maksoi 200 000 000 ja toinen 1000 rahayksikköä? Aina näitä haastatteluissa kuitenkin kysytään.

Zomba di Mare on täynnä isoja ja pieniä hölmöyksiä. Yhdestäkään virheestä en silti voi syyttää rahanpuutetta.

Elokuvan tekeminen kaverien kanssa ei sekään ollut mikään pienen budjetin sanelema pakko. Zomba di Maressa näyttelemistä lähestyttiin eri ehdoin kuin yleensä, koska elokuva tehtiin niin nyrjähtäneellä metodilla. Se toimi. Ensi-illassa valkokankaalle heijastetaan juuri ne henkilöt, jotka sinne kuuluvat. Varaosamiestä ei tällä porukalla olisi tehty, saati Zombaa Varaosamiehen tekijäjoukkiolla.

Näistä asioista on usein kummallista puhua ulkopuolisille. Varsinkin sellaisille, jotka eivät tunne elokuvanteon maailmaa keskimääräistä syvemmin, eivätkä välttämättä osaisi edes erottaa nykyisiä indie-elokuvia ammattituotannoista. Kuinka selittää, että meillä oli tässä kaikki mitä pitikin? Ei paljon, mutta kaikki.

Zomba di Mare saa ensi-iltansa 19.4. Cinemadromessa Tampereella. Lisää tietoa elokuvasta ja näytöksistä Facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: