Yhden lääke on toisen myrkky: Carlos ja Kesähetket

Tou 17, 2013

carlos

Pidän siitä, kun elokuvantekijä kertoo yksinkertaisen asian mielenkiintoisesti. Siinä missä tusinaohjaaja panostaa muutamaan huippukohtaan, taidokkaampi virkaveli sähköistää elokuvansa koko olemuksen. Kesähetket (2008) vakuutti minut siitä, että Olivier Assayas on näitä armoitettuja ohjaajia. Sitten näin Carlosin (2010).

Ryhdyin katsomaan Assayasin parin vuoden takaista suurtyötä kovin odotuksin. Olin juuri todennut Kesähetket hyvinkin yhdeksi vuosikymmenensä parhaista elokuvista. Molemmat elokuvat olivat jotain aivan muuta kuin odotin.

Kesähetkiltä odotin periranskalaista huviladraamaa. Sellaista, jossa hyvinvoiva perhe kokoontuu maaseudulle puhumaan liikaa. Suhtaudun tällaisiin juttuihin varauksella, koska ne usein haiskahtavat tylsän pikkuporvarilliselta ajanviete-elokuvalta. Tietäähän sen – hahmot juttelevat kepeästi, pinnan alla muhiva katkeruus pulpahtelee pintaan ja lopulta kuitenkin halataan taksikuskin odottaessa.

Onneksi Assayasilla on taito orkestroida aivan tavalliset hetket nautittavan notkeaksi elokuvakerronnaksi. Lisäksi hän häätää hahmonsa kaupunkiin jo ensimmäisten kohtausten jälkeen ja alkoi vääntää kulttuuriperheestä monisyisempää kuviota, jossa yleinen ja yksityinen sekoittuvat pistävällä tavalla. Perinnöstä riitelevien hahmojensa kautta Assayas käsittelee niin henkilökohtaisen luopumisen vaikeutta kuin kulttuuriperinnön vaalimisen kysymyksiä, eikä ollenkaan teoreettisen tuntuisesti. Kesähetket jäi elämään mieleeni päiväkausiksi.

kesahetket

Samaa ei voi todellakaan sanoa kuuluisan terroristin vaiheita viiden ja puolen tunnin ajan kartoittavasta Carlosista. Maratonmittainen elokuva näytti siltä kuin runsas taustatutkimus kahlitsisi tekijöitä sen sijaan, että he ammennettaisivat siitä pohjan mielenkiintoiselle draamalle. Moni kohtaus tuntui olevan mukana vain todellisuuspohjan velvoittamana. Alkuteksti kyllä sanoo, että katsojan tulisi suhtautua elokuvaan fiktiona, joten ehkä tekijöiden olisi kannattanut kuunnella omaa neuvoaan.

Mitenkään tuskallista Carlosin katsominen ei ollut, kiitos rehevän värikkäiden kuvien ja riittävän hyvien näyttelijöiden. Samalla tuli kuitenkin mieleen, että Assayasin kyvyt mise-en-scénen parissa kääntyivät itseään vastaan. Kun tarina ei vedä ja hahmo ei elä, näppärät juoksutukset alkavat tuntua kuolleilta maneereilta. Jo puolivälissä toivoo, ettei Carlos enää liikkuisi sulavasti yhdenkään talon lävitse vain istuakseen sohvalle tupakkaa sytyttämään.

Kesähetket on hitosti enemmän taide-elokuvaa kuin Carlos. Silti juuri Kesähetkiä elävöittänyt notkeus kääntyy Carlosin Euro-HBO -kontekstissa tyhjäksi ”taiteellisuuden” merkiksi. Se näyttää siltä kuin paisuneeseen projektiinsa hukkunut ohjaaja hakkaisi paniikkinappulaa ja yrittäisi tarrata pieniin hetkiin kaiken muun kustannuksella.

On tylsää kuulla mantraa siitä, että kuvien pitäisi aina palvella tarinaa. Mutta on se joskus tottakin.

Mainokset

Yksi vastaus to “Yhden lääke on toisen myrkky: Carlos ja Kesähetket”

  1. On myös mahdollista – en sano, että tämä on fakta -, että katsoja on epäonnistunut. Voin vain olla avuttomasti eri mieltä siitä, että tarina ei vedä tai että hahmo ei elä. Moniaalla on esitetty, että Carlos on mestariteos. Näin pitkälle en ole valmis menemään, mutta on vaikuttavaa, miten väkevästi Carlos soljuu viiden tunnin ajan. Autenttisuuden ja rytmiikan risteyksessä tapahtuu kiehtovia, subtiileja asioita. Sitä paitsi on hauskaa, miten paljon elokuvassa tupakoidaan: siitä saisi kehiteltyä hengenvaarallisen juomapelin. Carlos on pituudestaan huolimatta dynaaminen, tiukasti kerrottu yhtenäistarina.

    Oli miten oli, siitä täytyy antaa objektiivisemmat moitteet, kuinka helposti olet valmis pitämään elokuvantekijää yhtä hyvänä kuin hänen viimeisin työnsä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: