Pacific Rim ja elämyksettömyysteollisuus

elokuu 2, 2013

cinecitta

Vierailin viime viikolla Cinecittàn studioilla Roomassa. Oli pakko mennä koputtelemaan kivitalojen seiniä, että ne uskoi styroksista tehdyiksi.

Suomeen palattuani menin katsomaan Guillermo Del Toron uutuuselokuvan Pacific Rim.

Del Toro tiedetään intohimoiseksi elokuvahirviöiden ja fantasiamaailmojen ystäväksi. Hänen elokuviensa kummat näyt on yleensä sorvattu huolella ja rakkaudella. Vaikken ladannut Pacific Rimiin kauheasti odotuksia, luulin siis ainakin saavani nähdä jänniä ilmestyksiä.

Niiden sijaan valkokankaalla vilisi kuoliaaksi kilpailutettujen digiefektipajojen mätiä hedelmiä. Sen sijaan, että osaavat ammattilaiset olisivat nikkaroineet lavasteita tai maalanneet vaikka matte-maalauksia, ihan tavallisiakin huoneita oli koostettu täysin epäuskottavista digikikkareista. Jättimonsterit olivat lähikuviin rajattua sotkua, josta ei välittynyt koko, ei voima.

Jos Pacific Rim olisi videopeli, sitä voisi kehua hyvästä grafiikasta. Nyt sen juosten kustua ilmettä voi vain haukkua videopelimäiseksi. Toivomaani lapsenmielistä intoa elokuvan muovikuviin ei mahtunut.

Cinecittàssa seisovat yhä vuosina 2005-2007 kuvatun tv-sarja Rooman lavasteet. Näyttelyosion eräässä huoneessa pyörii haastattelu, jossa Fellini kertoo, miksi hän palaa yhä uudestaan rakkaalle studiolleen:

Minä olen elokuvantekijä. Elokuvat koostuvat sarjoista kuvia, jotka elokuvantekijät ovat uneksineet. Minne minä menisin kertomaan tarinoitani, ellen paikkaan, jossa nuo kuvat on mahdollista toteuttaa? Paikkaan, jossa ihmisillä on taito ja intohimo tehdä ne todeksi.

Miten helvetissä tähän tultiin?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: