Halloween-Drome ja slasherin kirot

marraskuu 14, 2014

”I spent eight years trying to reach him, and then another seven trying to keep him locked up because I realized that what was living behind that boy’s eyes was purely and simply… evil.”

Slasher on kauhuelokuvan alalajeista tylsimpiä, eikä edes perusteos Halloweenissa (1978) ole juuri muuta hyvää kuin kuvien tarkka rajaus. Näistä syistä elämässäni alkoi synkeä ajanjakso, kun kauhutapahtuma Cinemadromen halloween-painoksen ilmoitettiin etenevän etupäässä slasherin merkeissä.

Vaikka olin nähnyt Halloweenin pari kertaa aiemminkin, muistikuvani siitä olivat hyvin hämärät. Ei ihme, sen verran mitäänsanomatonta palloilua elokuva on. Tylsä pahis kiertää tappamassa tylsiä teinejä vain vähän jännittävämmin kuin muissa slashereissa. Ei kiitos. Ja kun väärien mielipiteiden heittelyyn pääsin, niin todettakoon, että John Carpenterin kultakauden elokuvista The Thing (1982) on ainoa todella hyvä elokuva. Vaan se vasta sitten hyvä onkin.

Niin pienessä arvossa kuin Halloweenia pidänkin, en irvaile sanoessani, että loppu on elokuvassa parasta. Loppumetrien twistit ovat kauhuelokuvien peruskauraa, mutta Halloweenin viimeiset kuvat muodostavat yhden aiheen hienoimmista variaatioista. Ne viestivät kierolla tavalla ainaisesta uhasta, jota ei pääse pakoon teatterista poistumallakaan. Hassusti loppu toi mieleeni myös Antonionin elokuvan Kuumetta (1962) ja sen lopun tyhjät kadut.


”Man, this guy’s burnt so bad he’s cooked. A fucking Big Mac. Overdone.”

Paljon heikommin samanlaista kikkaa yrittää lopetuksessaan myös minulle entuudestaan täysin tuntematon The Burning – Koston liekit (1981), joka nähtiin Halloweenin perään. Elokuvien niputtaminen alleviivasi ainakin sitä, etteivät slasherien tekijät pidä terveydenhuollon ammattilaisia erityisen suuressa arvossa. Jos elokuva nimittäin jostain pitää muistaa, niin alun viileästä sairaanhoitajasta (ks. sitaatti). Ja kosketinvelho Rick Wakemanin hykerryttävästä scoresta. Ja leirikoulun kivenkovasta kingistä. Ja miksei siitäkin, että elokuva oli Miramaxin ensimmäinen tuotanto. Okei, kyllähän näitä riittää.

Aluksi The Burning viehättikin minua irtonaisen vatipäisyytensä tähden, mutta murhakekkereiden alkaessa touhu taantui täysin yhdentekeväksi puskaryntäilyksi. Tässä yhteydessä elokuvalla oli silti se etu, että Halloween näytettiin elottomana digikopiona ja Burning filmiltä. Halloween on tekstuureiltaan muutenkin niin valjun näköinen elokuva, ettei digiesitys ollut sille todellakaan eduksi. Koska illan päättänyt Elävien kuolleiden yö (1968) olisi tullut myös diginä, se sai jäädä minulta katsomatta. Drome teki kai kuitenkin halloween-kävijäennätyksensä, joten hyvä niin.

Tätä kirjoittaessani seuraava Cinemadrome asettautuu jo lähtökuoppiinsa, ja sen anti on sitten aivan toista maata. Tärkeimpiä nimiä ovat Lau Naun säestämä Usherin talon häviö, Invasion USA, Predator, VHS-Nekromantik ja etenkin Beyond, jonka myötä Drome onkin esittänyt kaikki Lucio Fulcin olennaiset zombielokuvat. Kulttuurityötä, jos mikä!

Mainokset

Yksi vastaus to “Halloween-Drome ja slasherin kirot”

  1. Tietänet toki itsekin olevasi 100 %:sen väärässä Carpenterin Halloweenistä? Paljon on siinä muutakin kuin tarkkaan rajattuja kuvia. Kuten teroitetulla veitsellä toteutettua leikkausta, yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvamusiikeista ja Jamie Lee Curtis. Kaikkia näitä työvälineitä hyödyntäen Carpenter luo uhkaa ja kauhua nukkumalähiöön, josta sellaiset tavallisesti loistavat poissaolollaan. Näin JC repii turvallisuuden illuusion riekaleiksi paljastaen moderniin yhteiskuntarakenteeseen sisältyvät lupaukset tyhjiksi anarkian ja hallitsemattomuuden edessä.

    Puolustus lepää. JC:n ”kultakauden” elokuvista myös Christine on enemmän kuin pätevä, mutta ohjaajan selvästi paras elokuva on esikoinen Dark Star.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: